Kadrina kooli õpilased purjetasid Läänemerel

Kadrina Keskkooli abiturientidel Kadi Rindbergil ja Anet Sirvelil, kes õpivad loodusteaduste (LOTE) õppesuunas, avanes hea võimalus 25.–29. augustil osaleda purjeretkel Soome saarestikus.

Seda tänu edukale osalemisele UNESCO ühendkoolide võrgustiku Läänemere Projekti (BSP) veebiviktoriinil, mis toimus eelmise aasta sügisel. Purjeretkel osales 21 õpilast ja 4 õpetajat erinevatest Eesti koolidest ning juhendajateks olid kogenud purjetajad Eesti Noorte Purjeõppeseltsist STA Estonia ja TTÜ Eesti mereakadeemiast. Purjetati nelja purjekaga ühtse grupina ning külastati kolme saart, milleks olid Jussarö, Sommarö ja Elisaari. Reisi eesmärgiks oli tutvuda Läänemere seisundiga, õppida paremini tundma saarte loodust ning muidugi saada eriline purjetamise kogemus: õpiti tegema tähtsamaid sõlmi, tutvuti kaarditööde ja navigatsiooniga, tegeleti purjede seadmisega, roolimisega ja sildumisega ning uuriti meremärke, õpiti meeskonnatööd. Tähtis oli olla oma meeskonnas ka toiduvalmistaja väikeses köögis gaasipliidil ning öövalves merel, tuju üleval hoidja ja jutuvestja, samuti loodusvaatleja.

Kadi ja Anet seilasid purjekal Tuulelind, mis oli üks uuemaid ja kiiremaid, meeskond jõudis tagasiteel randuda ka Naissaarel. Oluline päev oli 27. september, kui tähistati rahvusvahelist Läänemere päeva ühise vaatlusprojektiga BioBlitz, mis on rahvusvaheline elurikkuse uurimise projekt iNaturalist rakenduse abil. Sommarö saarel pildistati ja uuriti erinevaid liike ning laaditi üles, et teadlased saaksid teha looduse elurikkuse kohta põhjalikumaid järeldusi. Traditsiooniks sel päeval on ka ühine merre jooksmine õhtul kell kuus. Lisaks uuriti saare loodust rannikuvaatluste juhendi abil ning hinnati ranniku seisundit. Esialgu oli plaanis Läänemere päeva tähistada koos Turu linna koolide õpilastega, kuid kahjuks jäi see kohtumine koroonaviiruse ohu tõttu ära.

Külastatud saarte loodus oli Soomele omaselt kivine, kuid ilus ja huvitav. Tänu looduse vaatlemisele märgati liike, mida muidu poleks teadnudki. Kõige erilisem oli aga siiski Läänemeri merelt vaadatuna, eriti ilusad olid päikeseloojangud ja -tõusud ning kuigi lained olid suured, tundus meri väga ilus ja rahulik. Nähti ka erinevaid linnuliike (luiged, kormoranid jt), samuti hüljest. Kuigi teatakse, et Läänemeri on üks reostunumaid meresid, ei paistnud see merelt niimoodi välja.

Enne reisi olid Kadil ja Anetil ka väikesed kartused merehaiguse ja koroonaviiruse suhtes, muidugi ka tormide ja purjetamise kogemuse puudumise tõttu. Merehaigust tuligi taluda, samuti tormist merdki, raske oli esialgu ka purjekal püsida ning öine väsimus oli alguses kurnav. Kuid väljakutse sai vastu võetud ning saadi kogemused, mis jäävad meelde kogu eluks. Reisiseltskond oli väga tore ja sõbralik ning abivalmis, ühiselt peeti ka grilliõhtu ning väsimust leevendati saunaskäiguga, rohkem sai nautida päikesesoojust kui tormi ja vihma. Avanes võimalus õppida mängima ukulelet, sest purjekal oli andekas noormees, kes seda pilli mängis. Innukas ja tore oli Läänemere Projekti koordinaator Gedy Matisen, kes suutis kogu purjeretke õnnestunult organiseerida. Positiivne oligi veel see, et saadi juurde uusi tuttavaid ja sõpru ning igav ei hakanud kordagi, purjetamine hakkas lausa meeldima ning otsust retkel osaleda ei tulnud kordagi kahetseda. Tore oli teada saada, et eneseületamine on võimalik ning suvele saadi panna ilus punkt. Kadi ja Anet soovitavad kõikidel haarata kinni erinevatest pakkumistest ja võimalustest, julgelt osaleda üritustel, kasvõi järgmisel Läänemere-teemalisel veebiviktoriinil, mis juba oktoobris taas toimub.

Purjeretke muljeid vahendas bioloogiaõpetaja Siret Pung, Läänemere Projekti koordinaator Kadrina Keskkoolis

Rohkem infot Läänemere Projekti ja purjeretke kohta: bsp.tartuloodusmaja.ee ja bsp.tartuloodusmaja.ee/uudised/laanemere-paeva-bioblitz-27-08-2020

Fotod pärinevad Kadi Rindbergi ja Anet Sirveli erakogust.


Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd