CADrina võistlejad, olge valmis üllatusteks

Valdar Tammin, CADrina ülesannete autor aastast 2012 Commuun OÜ ja REIB OÜ egiidi all nõustus jagama meiega põnevat infot seekordse CADrina kohta.

Küsitles: Sonja Seppa, 11. klassi HUSO suuna õpilane

Meie kõigi rõõmuks CADrina sel aastal siiski toimub. Millal ja kus?

CADrina 2021 toimub sellel aastal kahes osas. Esmalt toimub teisipäeval, 23. novembril eelvoor ning reedel, 26. novembril toimub finaal. Hetke seisuga peaks eelvoorus osalema 11 võistkonda. Ma loodan, et neile lisandub ka 12. võistkond.

Reedel toimuvasse finaali pääsevad kuus parimat võistkonda.

Kas eelvoorud toimuvad koolis kohapeal või veebis?

Selle aasta eelvoor ei toimu erinevalt varasematest aastatest kohapeal, vaid üle interneti.

Eelvõistlusel on üks suur ülesanne. Võistlejad peavad selle omavahel ära jagama ning esitama lõpuks ühe, meeskondliku vastuse. Eelvõistluse ülesanne ei ole väga keeruline, aga see-eest ajamahukas, üks võistleja ei jõua seda üksinda ette antud aja jooksul valmis teha.

Ülesande lahendamise ajal ei pea võistlejad olema koos. Oluline on see, et nad saavad omavahel suhelda ning esitaksid lõpuks ühe koondlahendi.

Ma tean, et võistlejatel võib tekkida kiusatus kasutada välist abi. Ma kahjuks olen kodus näinud, kuidas põhikooli õpilased e-kontrolltöid meeskondlikult teevad.

Välise abi kasutamise ohtu me välistada ei saa, kuid finaal toimub reedel ju kohapeal – seal puudub välisabi võimalus.

Tavaliselt on CADrinal ka teema, festivali veebiküljel seisab, et tänavu on see “Rahvakultuur”. Miks?

Juba pärsis mitu aastat on CADrina võistlusel olnud tervet päeva läbiv teema. 2019. aastal oli läbivaks teemaks autoralli, 2017. aasta oli pühendatud noorte laulu- ja tantsupeole.

Kui me kooliga võistlusülesande teemat paika panime, siis oli ühe valikuna laual ka vokk. Voki osas oli koolil ainult üks soov – see ei tohi olla traditsiooniline. Mina pean ülesande koostamisel arvestama etteantud vahetuste kestusega ja valima võistluseks välja detailid, milliseid on võimalik etteantud ajalimiidi jooksul valmis konstrueerida.

Minu vanaemal oli kaks vokki, üks neist oli traditsiooniline, aga teine oli püstvokk. Mõlemad vokid on meil alles, kuid ülesande aluseks on eelmise sajandi 40. aastate lõpus valmistatud püstvokk.

Kuuldavasti on seekord peale AutoCADi kasutusel veel üks programm. Mis programm see on ja miks?

AutoCAD ei ole ainuke tarkvara, mida insenerid oma töös kasutavad. Kui vaadata 3D suunas, siis on lisaks AutoCAD tarkvara perekonnale kasutuses veel ka teised 3D võimekusega tooted. Neist Autodesk Inventor ja SolidWorks on oma ülesehituselt mõeldud 3D projekteerimise keskkondadeks.

Käesoleval aastal on võimalik kasutada ka SolidWorks tarkvara. Samas ei ole välistatud, et järgmisel aastal lisandub neile juurde veel ka Autodesk Inventor.

Kas SolidWorksil on ka mingeid eeliseid võrreldes AutoCADiga?

Ma olen CADrina võistlusülesande koostamise juures olnud alates 2012. aastast. Kui me Commuun OÜ-ga hakkasime ülesannet koostama, siis ei tahtnud me sellest teha CAD tarkvara eksamit. Ülesannete lahendamiseks tuleb tõesti CAD tarkvara osata, kui ainult sellest ei piisa. Rohkem tuleb osata lugeda nii jooniseid kui ka jooniste juurde kuuluvaid selgitusi – lühidalt me paneme proovile noorte, tulevaste inseneride insenerimõtlemise.

Kui võistleja suudab ennast läbi SolidWorksi paremini väljendada, siis miks mitte talle seda võimalust anda.

Kas ürituse juures on veel midagi muutunud võrreldes eelmise korraga?

Võrreldes eelmiste aastatega on võistluses päris mitu olulist muudatust: nagu eelnevalt mainitud sai, siis eelvõistlus on üle interneti, vahetuste kestused on pikemad ja võistlejate kasutada on kaks tarkvara.

Kas soovite veel midagi lisada?

Soovitan võistlejatel üle vaadata oma CADi oskused, neid natuke lihvida ja olla valmis üllatusteks.

Valdar Tammin CADrina toimkonna arutelul 2017. aastal

Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd