CADrina viivad võiduka lõpuni nii Eesti torupill kui ka Ukraina tromboon

26. novembril lõpetab Kadrina rahvamajas ITi- ja NUTIfestivali CADrina õhtu unikaalne eesti-ukraina folkmuusikakvintett Svjata Vatra, mille solist Ruslan Trochynskyi on küll pärit Ukrainast, aga abikaasa ema on just Kadrinas koolis käinud.

Tekst: Emilia Peil, 11. klassi HUSO suuna õpilane

Ruslan on esimesest klassist saati muusikat õppinud ja sellega tegelenud. Tal on klassikalise muusiku haridus ja ta on terve elu töötanud muusikuna. Nüüdseks on temast saanud ka muusikaõpetaja.

“Õpetamise ja koolides muusika tutvustamisega alustasin 15 aastat tagasi, aga sellest sügisest olen esmakordselt päris muusikaõpetaja Peetri koolis. Naudin seda väga ja näen, et ka õpilased on rahul,” jutustas Ruslan entusiastlikult.

Enne Eestisse tulekut mängis ta Ukrainas folk-rock ansamblis Haydamaky. Eestisse polnud tal kunagi varem plaanis jääda, kuid saatus otsustas teisiti.

“Eestisse tõi mind armastus! Tulin 2003. aasta suvel Viljandi pärimusmuusikafestivalile esinema oma Ukraina ansambliga Haydamaky. Kui nägin esimesel kohtumisel lennujaamas meie vastuvõtjat Terjet, kes töötas festivali korraldustoimkonnas, tekkis tunne, et olen kohtunud oma elu armastusega. Nii see oligi.”

Svjata Vatra unikaalsus

Bändi nimi tähendab ukraina keeles püha tuld, ja see oligi nimi, mille juurde Ruslan ise jääda tahtis, aga teised bändiliikmed arvasid, et ukrainakeelne versioon “svjata vatra” on põnevam. “Püha tuli on meie jaoks see, mis põleb kõigi meie südametes – soov elada, soov armastada, soov luua muusikat – elujanu ja elurõõm,” selgitas Ruslan.

Bändi muusika teeb omanäoliseks see, et nad ühendavad oma muusikas eesti ja ukraina kultuurid.

“Kasutame traditsioonilisi meloodiaid või laulusõnu ja arranžeerime neid juba omamoodi. Igaüks panustab. Välismaal tutvustame end kui Viking Cossack Folk Rock, kuna niisama Eesti ja Ukraina ei pruugi inimestele midagi öelda.” Nad kasutavad oma muusikas pille nagu Eesti torupill ja Ukraina tromboon.

14 albumist salves

Bänd on kokku kirjutanud ja avaldanud seitse albumit, esimene 2006. aastal, viimane just eelmisel aastal, seega tegutsevad nad juba 14 aastat aktiivselt.

Kuigi Svjata Vatra nende muusika sünnib traditsioonilistel pillidel ja tehnoloogiat ise kasutavad ainult salvestamiseks, on nad ikkagi valmis tehnoloogiapeol CADrinal melu tekitama.

Äkki leiavad sealt ka oma muusika jaoks tehnoloogia kasutamiseks inspiratsiooni.

Muuseas, CADrina reklaamvideo taustamuusika “Piimanaiste polka” on samuti Svjata Vatra lugu. Selle järgi on tantsitud ka noorte tantsupeol Kalevi staadionil.

Svjata Vatra rokiklubis Tapper (foto: Mart Sepp)


Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd