Aigar Vaigu: joonestamisoskus on väärt, sest see teeb mõtted visuaalseks

12. aprillil toimuv pikkade traditsioonidega IT- ja nutifestival CADrina on tänavu pühendatud teadusele – tehisintellektist inspireerituna joonestatakse CADrina kratti.

Võistluse peakorraldaja Kristi Aimla-Maripuu ütles, et idee pühendada 2024. aasta CADrina teadusele sündis vahetult pärast seda, kui Kadrina Keskkool pälvis möödunud aasta lõpus Eesti Teadusagentuuri II preemia.

 

Joonestatakse kratti

„Nuputasime tükk aega, kuidas teadust joonestada võiks,“ rääkis peakorraldaja Kristi Aimla-Maripuu väljakutsetest kandva idee otsingutel. „Kuna meie koolis on loodusteadused väga kõrges hinnas, siis mõtlesime esialgu joonestada molekuli või aatomit. Sealt edasi tekkis mõte, et mõnest vahvast molekulist saaks teha huvitava taiese või ausamba.“

Uue põneva suuna võttis idee, kui mängu lisandus võistluse peakohtunik ja võistlusülesande koostaja Valdar Tammin ja Kaire Vibo Commuunist.

„Peale pikka ning konstruktiivset mõttevahetust otsustasime, et võistlusülesandeks on ausammas CADrina kratile,“ märkis Tammin. Ta selgitas, et idee sündis mitmete inimeste mõttetöö tulemusena: „Arutasime, et Eestis on hakatud kratiks kutsuma tehisintellekti ja see on praegu enim kõneainet pakkuv teadusesaavutus.“

Nii nagu kratt ennemuiste pannakse ka CADrina kratt kokku olemasolevatest materjalidest. „CADrina krati loomisel kasutatakse 2012.-2023. aastatel võistlusülesannetes olnud detaile. Loomulikult tuleb arvestada, et kõiki osi ei saa üks ühele üle tuua, seega viiakse nende mõõdud vastavusse inimese keha proportsioonidega,“ rääkis peakohtunik.

 

Patrooniks on füüsik Aigar Vaigu

Möödunud aasta patrooniks oli president Alar Karis. „Jah, tõesti, kõrgemat külalist meie riigist kui president Alar Karis, ei ole võimalik leida. Oleme härra presidendile südamest tänulikud, et ta oli meie sündmuse patrooniks ja aitas meie koolile vajalikku tähelepanu tuua,“ märkis Kristi Aimla-Maripuu.

Nii nagu võistlusülesanne valiti ka patroon,  lähtudes ideest tõmmata tähelepanu teadusele ja innovatsioonile. „Meie tänavune patroon on füüsik ja teaduse populariseerija Aigar Vaigu,“ ütles peakorraldaja.  Aigar Vaigut on Kadrina keskkoolis oodatud kohtumisele juba varem, kuid seni pole see õnnestunud, sest asjaolud pole seni kokku sobinud.

Aigar Vaigu kinnitas, et tal on au olla sellel aastal CADrina võistluse mentor. Selle kaudu saab ta rõhutada oskust, mis on vajalik keerukate ideede visualiseerimiseks.

Aigar Vaigu: „Selleks, et elu saaks paremaks, on vaja õppida loodust tundma ja teadlikult arendada seda tehnoloogiat, mida ühiskonnana vajame. Kirevatest ja kavalatest ideedest on vähe kasu, kui me ei suuda neid ellu viia. Seega on esmalt vaja plaani. Ja nagu öeldakse, et pilt on rohkem kui tuhat sõna. Ja just selle pärast on joonestamisoskus väärt oskus, sest see viib mõtted visuaalseks. See aitab ka teistel nendest selgemalt aru saada – mõista sinu ideede toimimist ja ka kitsaskohti.“

Nädal täis teadust ja meelelahtust

Nii nagu alati toimub ka seekord lisaks mõõduvõtmisele arvutijoonestamises palju muud toredat.

Innovatsioonilabori töötoad on tänavu ära jaotunud terve nädala peale.

Reedel enne arvutijoonestamise võistlust pakub põhikooli õpilastele elevust võistlus CADrobotics, mis toob kokku noored kokku üle maakonna.

Eelmisel aastal pandi koos kohaliku ettevõtja Juhan Viisega alus hariduspaneelile, mis tänavu keskendub tehisintellekti mõjudele hariduses.

Ka sel korral toimub korvpallivõistlus CADcup Kadrina Karude eestvedamisel.

CADrina festivalil on oma koht ka meelelahutusel ning mitmekülgsetel etteastetel. Sel aastal panevad sündmusele punkti Clicherik & Mäx.

Kristi

Peakorraldaja Kristi Aimla-Maripuu. Foto: Krõõt Nõmmela-Mehide


Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi, logopeedi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd