CADrina finaali pääses seitse Kadrina noort

Eeloleval reedel hakkavad Kadrina Keskkooli poisid joonestama tudengitega võistu. CADrina eelvõistlusel tekkinud pingerida näitab tänavu erakordselt head taset.

Tekst: Katrin Kivi, arendusjuht

Eelvõistlusel tegid kaasa 12 meeskonda üle Eesti. Eelvoorust parimatena pääsesid lõppvõistlusele kolm meeskonda TalTechist, kaks tiimi Kadrina Keskkoolist ja MTÜ Tudengi Vormeli meeskond, mis koosneb TalTechi ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengitest.

Võistluse töö võimaldas võistkondadel teenida 800 punkti. “Eelvooru parim sai 770 ja teine 749,1 puntki, neile järgnenud neli meeskonda jäid kõik 400–500 puntki vahele,” tutvustas võistluse peakohtunik Valdar Tammin parimate punktisaaki, pidades ka teiste lõppvõistlusele pääsejate taset väga heaks. “Arvestades punktide vahet, siis finaalis läheb kindlasti põnevaks.”

Eelvõistluselt parima punktiskoori korjanud Tudengi Vormeli esindaja Kristjan Taimla, kes on ühtlasi ka Kadrina Keskkooli vilistlane, ütles, et ootavad põnevusega finaalvõistlust. “Eelvõistlusel üllatasid kõige rohkem joonised, mille lugemine osutus arvatust aeganõudvamaks. Seetõttu ka koostu kokkupanemisega läks kiireks ning kõige parem ei saanud,” väljendas noormees enesekriitikat, aga et hea õnn neid ei jätaks, lubasid nad CADrina finaali võtta kaasa ka vormeli.

CADrina 2023

Eeloleval reedel toimub Kadrinas juba 13. korda arvutijoonestamise võistlus.

Tänavu on kuue finaali pääsenud võistkonna ülesandeks koostada elektritõukeratta 3D mudel. Võistlusülesannet toetab elektritõukerattaid tootev Eesti idufirma Äike, mis loosib publiku vahel tuttuue tõuski. Muidugi saavad ka võistlejad oma tasu – nende auhinnafond on sel aastal 1800 eurot, mis läheb jagamisele kolme parima võistkonna vahel.

Aastatega on CADrina kasvanud festivalimõõtu ettevõtmiseks, kus lisaks sellele, et võisteldakse joonestamises, toimub ka põhikooliastmele suunatud robootikat propageeriv robotivõistlus CADrobotics ja Innovatsioonilabor, mis on kaasaegseid tehnoloogilisi võimalusi tutvustav töötubade programm õpilastele.

Innovatsioonilabor koosneb töötubadest, näiteks ühes neist jagab oma mõtteid iduettevõtlusest Eesti esimese ükssarviku Wise’i esindaja, teises idufirma Bolti looja Martin Villig, kolmandas matemaatikahuviliste lemmikidufirma Stemy eestvedaja Laur Läänemets.

Oleme kutsunud Kadrinasse ka Lennuakadeemia ja TalTechi esindajad, kes tutvustavad enda koolide õppimisvõimalusi. Üllatusi jagub aga veelgi, sest ühtekokku on töötubasid kokku ligikaudu 30.

Kadrinas on läbi aegade peetud lugu spordist ja nii on juba aastaid festivali programmis oma koht korvpallivõistlusel CADcup, mida veavad elavad legendid tiimist Kadrina Karud.

Pinevust täis päev lõpeb suurejoonelise kultuuri- ja meelelahutusprogrammiga, mille kokkupanekul on oma käe külge pannud ka lavastaja ja näitelaja Üllar Saaremäe.

Kui esinenud on kooli omad staarid ja ka võistluse võitjad on välja kuulutatud, siis võimsa lõppakordi annab sündmusele koolinoorte enda välja valitud räpikollektiiv 5MIINUST.

Inseneeria valdkond au sees

Kadrina Keskkooli vapisündmus on aastatega kasvanud suuremaks, kuid kannab endiselt algset missiooni – viia inseneeria valdkonna võlud noorteni, et nad sooviks valida just seda suunda.

CADrina võistlusele, aga ka inseneeria suuna võtmisele Kadrina Keskkoolis pani aluse Lääne-Virumaal tuntud ettevõtja Juhan Viise. “Iga-aastane CADrina aitab hoida Kadrinat pidevas arengus targa ja tugevana kindlustamaks meie head taset ning jätkusuutlikkust nii valla kui koolina,” kommenteeris idee autor sündmust, mille käigus avatakse uksed teiste koolide õpilastele ja õpetajatele nii kogemuste vahetamiseks kui õppimis- ja töövõimaluste tutvustamiseks Kadrinas.

Inseneeria valdkonna arengule ja CADrina üritusele on õla alla pannud ka Eesti Vabariigi president Alar Karis, võttes vastu Kadrina Keskkooli noorte kutse olla CADrinale patrooniks. “Minu jaoks on oluline, et haridus pakuks noortele nii põnevaid võimalusi enese teostamiseks kui ka annaks neile oskusi tänapäeva maailmas toime tulekuks,” põhjendas president patroonikutse vastu võtmist intervjuus, mille ta andis meediagrupi õpilasele Marie-Eliise Martonile.

Alar Karis: “Kuna meie majandus ja igapäevaelu on sedavõrd tehnoloogiast läbi põimunud, siis on väga oluline, et oleks neid neide ja noormehi, kes oskaksid masinaid ja arvuteid luua, juhtida, seadistada ja parandada nii, et need meie majandusele, rohepöördele ja igapäevasele heaolule hoogu juurde annaksid. CADrina sarnased algatused on vägagi vajalikud, kuna need populariseerivad reaalteadusi ja inseneeriat.”

MTÜ Tudengi Vormeli meeskonnas on Karl Kaarlõp, Robin Saarniit, Kristjan Taimla

Eelvõistluse tulemused

Koht Kool / asutus Tiimi nimi Punkte
1. MTÜ Tudengi Vormel FS Team Tallinn 770,00
2. Kadrina Keskkool Viimne RETE 749,10
3. TalTech Maimikud 467,90
4. Kadrina Keskkool KKK 11 466,00
5. TalTech Buldooser 427,60
6. TalTech 3 402,80
7. TalTech Virumaa kolledž Hammasratas 211,30
8. Kadrina Keskkool 10. INTE I 185,80
9. Kadrina Keskkool Naiskond KMK 171,30
10. Kadrina Keskkool 10. INTE II 164,10
11. Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus Narve 162,00
12. TalTech Virumaa kolledž Lühis 158,85

Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi, logopeedi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd