Kõrgete külaliste silme all joonestati Kadrinas elektritõukeratast

Kadrina Keskkool korraldas juba 13. korda arvutijoonestamise võistlust CADrina ja näitas, et on tugev tegija insenerivaldkonna edendamisel. Tänavu saatis finalistid võistlustulle Eesti president Alar Karis isiklikult. Arvamusliidreid kohtas sündmusel veel teisigi.

Tekst: Katrin Kivi, arendusjuht

Arvutijoonestamise võistlusele CADrina pretendeeris 12 meeskonda üle Eesti. Eelvõistluselt pääses finaali kuus meeskonda.

CADrina parimaks tunnistati tänavu Tudengi Vormeli segavõistkond FS Team Tallinn, kuhu kuulusid TalTechist Karl Kaarlõp ja Kristjan Taimla ning Robin Saarniit Tallinna Tehnikakõrgkoolist.

II koha viis koju TalTech Maimikud, mille ridades võistlesid Artur Anson, Marianna Djakova, Konstantin Zaitsev.

Kadrina Keskkool võistkond KKK11 võttis tihedas konkurentsis III koha. Meeskonda kuulusid Christian Leis, Oliver Pall, Andri Kuusk. Möödunud aastal võitnud Kadrina Keskkooli tiim Viimne Rete pidi seekord leppima IV kohaga. Võistluse 5. ja 6. koht kuulusid TalTechi Buldooserile ja TalTech 3le.

Peakohtunik Valdar Tammini sõnul pakkusid CADrina 2023 finalistid fantastilise CAD lahingu. “Kui esikoha võitis kindlalt Tudengi Vormeli tiim, siis kohad teisest neljandani selgusid alles viimase vooruga, sest pärast kolmandat vahetust olid kolm võistkonda kahe punkti sees,” kirjeldas Tammin võistluste tasavägist kulgu.

Tammini sõnul said võistlejad väga hästi hakkama üksikute elementide konstrueerimisega. “Aga nende asetamine suurde süsteemi, kus otsene side teiste elementidega puudub, tahab veel lihvimist,” tõi peakohtunik esile arengukohtasid.

Kadrina Keskkooli õpilaste juhendaja Holger Bremen jäi võistlusega rahule. “Ülesanne oli väga hea, pinget jagus lõpuni välja,” leidis Bremen. “Kadrina võistkonnad olid väga tublid, kuid parim meeskond võitis.”

Insenerivaldkonna eestvedaja

Kuigi suurem tähelepanu oli koondunud arvutijoonestamise finaalvõistlusele, toimus ka päeval mitmeid eriilmelisi sündmuseid. Näiteks väisas maakonnaüleseks kasvanud IT- ja nutifestivali CADrinat Bolti kaasasutaja iduettevõtja Martin Villig, kes noortele rääkis oma lugu ja julgustas olema ettevõtlik.

Iduettevõtlust tutvustasid ka ükssarvik Wise’i esindajad Tuuliki Poom ja Grete Teng ning matemaatika õpiäpi loonud Stemy esindaja Markus Meresma. Ühtekokku oli noortel võimalik valida 30 põneva töötoa vahel.

CADrina on aasta-aastalt arenenud ja ka seekord pandi alus uuele traditsioonile. Tehnilise hariduse olulisuse teadvustamiseks kutsuti tänavu enne CADrina finaalvõistlust kokku aruteluring teemal “CAD joonestamine ja tehnoloogiaõpe Eesti üldharidussüsteemis”, millel osales president Alar Karis, Haridusministeeriumi asekantsler Liina Põld, ajakirjanik Rein Sikk ja Aru Grupi juht, CADrina võistluse idee autor Juhan Viise. Paneeli juhtis päevajuht ja ajakirjanik Urmas Vaino.

Paneelis jäi kõlama, et hea inseneriharidus eeldab tehniliste ainete õpetamise järjepidevust lasteaiast gümnaasiumini välja, ja see töö on Eesti majanduse järjepidevuse tagamiseks vajalik. Esmakordselt läbi viidud paneelarutelu avas CADrinale uue formaadi iga-aastaseks pilguheitmiseks tehnoloogiahariduse arengutele Eestis, kaasates vastutavaid ja huvitatud osapooli.

“CADrina 2023 oli täis tõelist Viru väge, arukusest ja energiast pakatasid nii võistlejad kui esinejad,” kommenteeris sündmust Viise.

Viise leidis, et CAD joonestamise võistlejad näitasid tugevat taset, innovatsioonilaboritest said noored nii uusi teadmisi kui Eesti ükssarvikute Bolti ja Wise’i poolt pakutud ettevõtlikku motivatsiooni, korvpalliturniir CADcup oli tugevam kui varem, Üllar Saaremäe ja Lisette Laisaare lavastatud avalöök erinevaid talente kaasav.

“Kummardus üle 30 Eesti ettevõttele, kes raskest ajast hoolimata leidsid võimaluse suuremal või vähemal määral ettevõtmist toetada,” tunnustas Viise ettevõtjaid, kes sündmusele õla alla panid.

Külalistena väisas sündmust ka endine patroon Marko Pomerants, Kadrina vallavanem Kairit Pihlak, volikogu esimees Madis Viise, endine koolijuht Arvo Pani, Eesti Masinatööstuse Liidu nõukogu esimees Veljo Konnimois ja tegevjuht Raul Kütt, toetajate ettevõtete juhid ja paljud teised.

Emotsioone ja põnevust pakkus Eesti elektritõukerataste tootjafirma Äikese välja pandud elektritõuksi loosimine ning päevale pani punkti Eestis noorte seas ülipopulaarne räpikollektiiv 5MIINUST.

Sündmuse peakorraldaja Kristi Aimla-Maripuu ütles, et kogu õhtu sujus hästi. “Kogu meeskond andis endast parima, et korraldada esmaklassiline üritus. Olen kõigile tiimiliikmetele ja sündmusele kaasaaitajatele väga tänulik.”

Palume heita pilt ka fotogaleriile, see asub SIIN.

CADrina 2023 patrooniks oli president Alar Karis (foto: Ain Liiva)

Meediakajastusi

ERR: “Kadrinas 2010. aastast toimuval IT- ja nutifestivalil CADrina tutvustatakse lastele ja noortele tehnoloogiamaailma seda poolt, kus lahendused pole vaid ühe näpuliigutuse kaugusel.”

Loe lähemalt: Kadrina IT-festival julgustab noori tehnoloogia vastu huvi tundma

Virumaa Teataja: “13. korda toimunud IT- ja nutifestivalil CADrina pälvis esikoha eelvõistluselgi parima punktiskoori teinud Tudengi Vormeli tiim, kuhu kuulusid Karl Kaarlõp, Robin Saarniit ja Kristjan Taimla.”

Loe lähemalt: Ainulaadse nutifestivali peaauhinna napsas üliõpilastiim Tudengi Vormel

CADrina 2023 finaalvõistluse järelvaatamine


Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi, logopeedi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd