Kadrina Keskkooli poiss leiutas innovaatilise seadme

Kadrina Keskkooli 8. klassis õppiv Kristo Kurve on poiss, kes leiutas innovaatilise seadme. Asjatundjad õpilasleiutajate riikliku konkursi žüriist valisid selle 400 töö hulgast II preemia vääriliseks.

Millega Kristo teenis välja nii riikliku tunnustuse kui ka vanemate ja kogukonna imestuse? Kristo välja mõeldud toote nimi on DPF filtri skaala ja nupp ning see saab aidata  diiselautode omanikel kontrollida tahmapõletusprotsessi.

„Ikka ja jälle juhtusin auto tagaistmel kuulma ema-isa arutamist, et auto jõuab tahmapõletusfaasi ebasobival ajal,“ rääkis noor leiutaja.  „Mõistsin, et mu vanematel on probleem, ja ma tahtsin neid aidata.“

„Korraga käis mul peast läbi mõte, et mis siis, kui seda protsessi saaks ise kontrollida,“ jätkas ta ja selgitas, et tahmapõlemise protsessi on vaja kontrollida seetõttu, et kui nimetatud protsess jääb pooleli, siis see lühendab auto eluiga.

Selle probleemi olemasolu kinnitab ka Kristo isa Ain, kes puutub selle kitsaskoha tagajärgedega kokku iga päev – ta on hinnatud automehhaanik.

„Muidugi ma olen väga uhke, ja ma olen väga üllatunud,“ jagas  ta oma emotsiooni. Nimelt oli poiss tulnud oma leiutisega tema juurde abi küsima alles lõppfaasis. „Minu meelest on Kristo idee vägagi teostatav ja see lahendaks paljude inimeste probleeme,“ lisas ta.

Kristol oli abis veel ka teine juhendaja, õpetaja Karl, kuid sarnaselt isale, ei hinda ka tema oma osa lõpptulemuses kuigi kõrgeks. „Poiss ikka ise leiutas, ma ainult natuke suunasin,“ nentis õpetaja.

Õpetaja Karl rääkis, et tegemist polnud poisi esimese leiutamise konkursiga. „Kristo on varemgi heade töödega osalenud, ainult eelmise aastal jäi vahele – puhkas natuke ja nüüd läks kindla peale välja,“ märkis õpetaja. „Kindlasti kuuleme temast veel ka tulevikust. Ta on väga töökas ja nutikas poiss, temaga on väga hea koostööd teha.“

Tulevikuplaanidest rääkides, märkis Kristo, et kindlasti tahab ta õppima minna TalTechi. Ta tahaks õppida ka arhitektuuri, kuid ta pole kindel, kas see ikka leiva lauale toob. „Ma arvan, et programmeerimine on see, mis tulevikus on jätkuvalt väga väärt oskus,“ leidis ta.

Õpilasleiutajate konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuuriga koostöös erinevate ministeeriumitega. Korraldajate seas on Kadrina Keskkooli nimi juba ammu tuntud, sest Kadrinasse on ikka ja jälle sealt auhindu tulnud. „Varasemalt on meil olemas kaks III kohta ja gümnaasiumi osas kaks I kohta, nüüd on ka teine koht olemas,“ luges õpetaja Karl tunnustusi kokku.

Isa Ain Kurve, leiutaja Kristo Kruve ja õpetaja Karl Meos

Foto: Katrin Kivi

kristokurve


Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd