Kohtumine veebipolitseinik Getter Kanguriga

1. ja 2. detsembril oli kõikidel 5.–9. klassi õpilastel võimalus kohtuda meie maakonna veebipolitseinik Getter Kanguriga, kellega sai üle korratud olulisemad põhitõed internetiturvalisusest ja koolikiusamisest.

Lisaks kuulsime erinevaid temaatilisi juhtumeid elust enesest ning saime selge informatsiooni selle kohta, mis tegevused internetis on seadusega keelatud ja missugused võivad olla nende tagajärjed.

 • Internetis tuleb käituda täpselt samamoodi nagu ka päriselus.
 • Enda nutiseadme ja sotsiaalmeedia kontode paroolid tuleb hoida vaid enda teada.
 • Väga oluline on enda nutiseadmetele (k.a arvutile) luua turvaline ekraanilukk või -parool ning võõrast nutiseadet või arvutit kasutades alati enda kontodelt välja logida.
 • Oluline on jälgida, missuguseid isiklikke andmeid ja fotosid enda kohta internetis jagatakse. See kehtib ka enda või enda perekonna vara kohta info ja teabe jagamist, mis võib paratamatult teha lihtsamaks varga elu.
 • Endast pilte või videoid tehes tuleb mõelda, kas need on sellised, mida võiksid näha kõik inimesed ja seda ka aastakümneid hiljem.
 • Selleks, et vältida alasti või poolpaljaste või muul moel ebameeldivate piltide levitamist, tuleb hoiduda esmalt nende tegemisest. Kõik pildid ja muu informatsioon, mida internetis jagatakse, võib hakata elama enda elu. Oht on ka selleks, et nutiseadmes olevad pildid ja videod võivad sattuda võõraste kätte ka ilma nende jagamise ja postitamiseta, näiteks kui telefon varastatakse või ära kaob.
 • Internetis suheldes tuleks kriitiliselt suhtuda juhututtavate usaldamisse. Me kunagi ei tea, kes tegelikult nende kontode taga on ning missugused on tema kavatsused.
 • Selleks, et igaüks saaks ennast koolis tunda hästi ja turvaliselt, tuleb omavahel saada läbi sõbralikult ja üksteist austavalt. Arvatakse, et kiusamine puudutab vaid kiusajat ja kiusatavat, kuid kõige olulisem roll on pealtvaatajatel ja kõrvalseisjatel, kelle asjakohane sekkumine on kiusamise lõppemise kuldvõtmekeseks
  Kiusamine on samasugune kuritegu, nagu iga teine. Oluline on koheselt pereliikmele, õpetajale või politseile teada anda kui kedagi kiusatakse. Kadrina Keskkool on liitunud KiVa programmiga ning kiusamisest saab teada anda kirjutades kiva@kadrina.edu.ee või teavitades enda õpetajat/klassijuhatajat. Küberkiusamisest võib teada anda kooli KiVa-tiimile või veebipolitseinikule, kelle kontaktid on nähtavad politsei.ee/et/veebipolitseinikud.
 • On asjakohane teada, et igal tegevusel on tagajärg, mis võivad seda toime pannud inimest mõjutada veel väga pikka aega. Vastutusele võetakse igasuguse seadusega vastuolus tehtud tegevuse eest, olgu selleks inetu või laimav kommentaar internetis, ilma loata pildistamine/filmimine ning selle postitamine, konto võõrandamine, kiusamine (k.a küberkiusamine) jms
 • Küsimuste ja murede korral tuleks julgelt pöörduda enda õpetaja, pereliikme või (veebi)politseiniku poole.

Kasulikud kontaktid:

politsei.ee/et/veebipolitseinikud

targaltinternetis.ee

lasteabi.ee

Lasteabi infotelefon 116111 / e-posti aadress info@lasteabi.ee

Kai Tamm
sotsiaalpedagoog


Stuudium - Kadrina Keskkool

Kadrina Keskkooli kogupäevakool
KiVa programm - Kadrina Keskkool
VEPA metoodika - Kadrina Keskkool
RIKSWEB - raamatukogu e-kataloog
Kadrina Keskkooli koolivormi e-pood

CADrina ITi ja NUTIfestival
Kadrina Keskkooli juubelinäitus
Erasmus+

Kes on lehel

Meil on lehel 1 külaline ja

Vaata, mis on uut Kadrina valla kodulehel

Euroopa Liidu struktuurifondid

Erasmus+

Haridus- ja Noorteamet

Tartu Ülikool

Tallinna Tehnikaülikool

Eesti Lennuakadeemia

Tervist edendavad koolid (TEK)

VEPA Käitumisoskuste Mäng

ProgeTiigri programm

Kiusamisvaba Kool

KiVa programm

Ettevõtlik Kool   EMU logo transparent 01 unescologo
Kadrina Keskkool otsib oma meeskonda eesti keele ja kirjanduse õpetajat, koolipsühholoogi ja matemaatikaõpetajat. Pakume tööd